СЪВЕТИ

Защо е нужна редовна профилактика?

blog maintainance

Защо е толкова важна редовната профилактика на Вашия климатик?
Всички климатици се нуждаят от ежегодна профилактика, за да се поддържа тяхната ефективност на ниво. С правилна поддръжка, Вашата климатична система ще работи по-икономично и по-надеждно дълги години наред. С няколко лесни и рутинни процедури, нашите техници ще осигурят максимална енергоефективност и комфорт. Не добре поддържаните климатици могат да бъдат причина за високите сметки за електроенергия, а правилната и ефективна поддръжка може да промени това. Друг неприятен фактор са лошите миризми, поради натрупване на прах, мухъл, бактерии, микроорганизми. Вашият климатик може да загуби до 5 % от цялостната си ефективност всяка година ако не бъде поддържан правилно и редовно. Климатичните системи, които са достигнали пиковата си ефективност благодарение на професионална поддръжка могат да доведат до намаляване на сметките за електроенергия до впечатляващите 25 %. Освен повишаване на енергоефективността, ежегодната поддръжка удвоява живота на уреда.

Особености на профилактиката

Всички собственици на климатици не трябва да забравят, че почистването на прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло трябва да се прави често – на всеки две седмици, за да се подсигури правилната и ефективната работа на уреда. Важно е обаче ежегодната профилактика на Вашия климатик да се извършва от квалифицирано лице, за да се избегнат евентуални повреди на уреда или пък аварии и риск за Вашето здраве. Освен това за отчитането на някои работни параметри на уреда са необходими специални уреди и приспособления.

Ежегодна профилактика

Ежегодната профилактика на климатика включва цялостна оценка за състоянието и ефективността на уреда, както и почистване на външния (при необходимост) и вътрешния топлообменник(с дезинфекциращ дълбоко почистващ препарат). Въздушните филтри се почистват и дезинфекцират. Почистването е от особено голямо значение за запазване на мощността на уреда, както и за отстраняване на всякакви неприятни миризми, причинени от цигарен дим, мухъл, домашен прах.

В случай, че климатикът е слабо замърсен, се прави частична профилактика, но при по-силно замърсени уреди се налага цялостно демонтиране и почистване. Друга част, която се нуждае от редовно почистване са лопатките на турбината, за да се поддържа ефективността им и да се избегнат високите сметки за електроенергия.

Допълване на системата с фреон

Според производителите на различните марки климатици на пазара, възможното изпаряване на хладилния агент (фреона), в атмосферата варира от 0 % – 0,5 % до 15 % – 20 %. Поради тази причина, годишните профилактики на климатиците включват допълване на системата с хладилен агент. Отсъствието на хладилния агент в системата може да бъде основна причина за непоправими повреди. Освен това се измерва работно налягане и температурата на изпарение на фреона.